Το 2004, με πρωτοβουλία τεσσάρων φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Βιδάλης Κάρολος, Ισμαηλίδου Έλλη, Κακούρης Κωνσταντίνος και Λαγάκος Αλέξανδρος), φίλων από τα σχολικά τους χρόνια, δημιουργείται για πρώτη φορά ένα όμιλος ρητορικής στη Νύμφη του Θερμαϊκού. Ο όμιλος ονομαζόταν '' Όμιλος Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου ΑΠΘ'' και από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του κατάφερε να διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα επιχειρηματολογίας ή αλλιώς διττού λόγου (debate), έχοντας φυσικά την πλήρη υποστήριξη του πανεπιστημίου.
Την επόμενη χρονιά τα πράγματα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, περισσότερα άτομα έγιναν μέλη του ομίλου, ο οποίος είχε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της αναγνώρισής του ως σύλλογου πλέον πράγμα που συνέβει μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Επιπλέον ο όμιλος διοργανώνει το δεύτερο πρωτάθλημα με μεγαλύτερη επιτυχία από το πρώτο, έχοντας πολλές συμμετοχές και από τα πανεπιστήμια της Αθήνας.
Το 2006 ο σύλλογος διοργάνωσε το τρίτο κατά σειρά πανελλήνιο πρωτάθλημα ενώ την ίδια ακαδημαϊκή σεζόν, ο αντίστοιχος σύλλογος της Αθήνας με έδρα την τότε ΑΣΟΕΕ, σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοργανώνει κι αυτός πανελλήνιο πρωτάθλημα με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή από τον σύλλογος της Θεσσαλονίκης. Ενορχηστρωτές από τον σύλλογο της Αθήνας ήταν ο Φίλιππος Ατζέμογλου και η Χαρά Τζανετάκη.
Με το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, τόσο ο Σύλλογος Επιχειρηματολογίας και Ρητορικού Λόγου ΑΠΘ, όσο και αυτός των Αθηνών, αδρανοποιήθηκαν πλήρως, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πολλά από τα μέλη που τους απάρτιζαν τέλειωναν το πανεπιστήμιο και δυστυχώς δεν υπήρχε αρκετό νέο αίμα για να συνεχίσει. Επιπλέον, οι άνθρωποι που είχαν στήσει τους ομίλους αυτούς, είχαν επίσης αποφοιτήσει με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτούς να συντονίζουν διοικητικά τους ομίλους αυτούς.
Απόρροια των παραπάνω ήταν η διοργάνωση του επόμενου πρωταθλήματος όχι από κάποιον σύλλογο ρητορικής αλλά από την AIESEC Thessaloniki το 2007, στα πλαίσια του Global Youth με την πρωτοβουλία πολλών debaters όπως ο Σπύρος Στήκας, η Αγάπη Πατσά, η Ζήνα Προδρόμου, ο Γιώργος Υφαντής, η Τζίνα Κοσμίδου (συγχωρείστε με αν ξεχνάω κάποιον).
Το 2008 δεν διοργανώθηκε κανένα πρωτάθλημα στην Ελληνική Γλώσσα σε πανεπιστημιακό επίπεδο με τους συλλόγους να παραμένουνα αδρανοποιημένοι για δεύτερη συνεχή χρονιά. Όμως αυτό δεν ήταν το τέλος της ρητορικής στα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς αλλαγές επρόκειτο να συμβούν, αλλαγές που δρομολογήθηκαν σε μερικές ώρες.
Η συνέχεια μαζί με συμπληρωματικές πληροφορίες για όσα ήδη έχουν ειπωθεί (κυρίως ονόματα) σύντομα...
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)